03-JULIOL-2019 DAE
/

L'acte va tenir lloc ahir amb la participació de la directora, Inés Tarradellas, i la coordinadora d'Incidència Política de l'organització productora, Creación Positiva, Montse Pineda. “Lesbofòbia. Un documental i deu respostes” es va projectar a l'Ateneu Cinema, que va quedar petit. A la sala hi van faltar butaques per a tant públic assistent.

El documental recull els testimonis d’Akelarre (Júlia Serrasolsas Moreno i Maio Serrasolsas Moreno), Anne-Cath, Berta Frigola Solé, Brigitte Vasallo, Clara Peya Rigolfas, Claudia Fuentes Brito, Dolores Pulido León, Heidi Ramírez, Laura Freijo Justo i Marta Rodríguez Ayuso, sobre les situacions de violències masclistes amb que conviuen i de quina manera s’enfronten a elles, fins a convertir-se en un relat col·lectiu de denúncia contra la lesbofòbia, els motius que hi ha de fons, la realitat que la sosté i les respostes i estratègies que podem donar com a societat per a eradicar-la.

“Lesbofòbia” es va estrenar el 26 d’abril, Dia de l’Orgull Lèsbic. Inés Tarradellas va explicar com la seva realització “ha estat un procés col·lectiu feminista, un relat d’experiències individuals que entrecreuades fan un relat conjunt”.

Per la seva banda, Montse Pineda, de la productora, també vicepresidenta 2ª del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), va posar la mirada en la naturalització de les violències. En aquest sentit, va aclarir, que "identifiquem la lesbofòbia quan se'ns insulta, quan se'ns agredeix, però la normalització del sistema que permet que passi ja és violència". Es tracta del mateix sistema que permet altres violències, com les sexuals o el racisme, i que només podem canviar amb una transformació col·lectiva.

Montse Pineda va defensar que “l’educació és la clau, però no qualsevol educació”.

El col·loqui amb el públic va ser ric en reflexions i discursos. Amb la participació de tothom es van abordar diferents temes que planteja el documental i altres de nous, com ara: el personal és polític, el control del sistema patriarcal de la sexualitat de les dones, les dificultats específiques de les lesbianes en el món rural, l’exercici i les dinàmiques del poder, les tradicions racistes catalanes o el llenguatge que fem servir, com a eina fonamental de canvi.

Creación Positiva treballa per a fer efectius els Drets Sexuals en la societat a través de programes d’atenció, accions de sensibilització, formació i incidència política. El documental sorgeix de la necessitat flagrant que detecta de materials i recursos que parlin d’aquesta violència en concret, la lesbofòbia.

Per a l'organització de l'acte, vam comptar amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada i l’Ateneu Cinema.