27-FEBRER-2020 DAE
/

Celebrem l’obertura del SIE Manresa / Catalunya Central amb una xerrada sobre violències masclistes per a presentar el servei a la ciutadania el 25 de febrer. Per a l’acte vam poder comptar amb la presència de dues expertes en el tema: Laia Rosich Solé, vicedegana del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya i experta en violències masclistes, protocols i treball en xarxa, i Montse Pineda Lorenzo, coordinadora d'Incidència Política de Creación Positiva i experta en Violències Sexuals, salut pública i gènere. I la resposta de públic va ser excepcional, amb professionals i representants polítiques del territori entre les més de seixenta persones assistents. La sala es va quedar literalment petita.

La xerrada portava per títol "JUNTES construïm vides LLIURES de Violències Masclistes". Laia Rosich va recuperar la memòria històrica de tots els anys de treball, reivindicacions i feminismes, fins avui, amb un espai dedicat al reconeixement del lideratge del territori, amb dues dades concretes. Al 2004 Manresa crea el Protocol d'intervenció en Violències Masclistes, i més tard el Bages també és pionera en l'atenció a menors.

Per la seva banda, Montse Pineda va disseccionar el títol de la xerrada per a explicar que "juntes té sentit si som diverses” i que justament aquesta diversitat, aquesta diferència de realitats i discursos que aplega el feminisme “ens fa més fortes".

La part següent, la de la construcció, va dir Pineda, és la de la pràctica feminista. L’activista va assegurar que "el feminisme no és un carnet, és una pràctica, de vegades molt dolorosa, pel que significa ser dona a la nostra societat”. “Però quan t’adones que hi ha moltes més dones com tu, el personal es converteix en polític”, i és quan treballem juntes per a repensar el model social i transformar-lo, va explicar.

La portaveu de Creació Positiva va confirmar que "estem en una societat construïda en base a un model de desigualtat i heteropatriarcal, això si és adoctrinament”, per a preguntar “i com fem per a deslliurar-nos-en?”, i respondre “doncs a través de les seves institucions: la família, l'estat o l'educació, l'educació sexual que va directe al seu sistema".

Finalment, Pineda, que durant la seva intervenció va anar propiciant diferents espais de participació, va introduir una petita dinàmica amb el públic que sense gairebé adonar-se, per sorpresa, es va trobar cantant i ballant “El violador eres tu”, la performance del colectivo Lastesis que s’ha convertit en himne feminista internacional.

Pineda va cloure així la xerrada, amb un acte d'apoderament, llibertat i sororitat feminista contra les violències sexuals, un dels mecanismes de control social contra les dones més poderosos per atemptar directament contra els nostres cossos.

*** Foto de la xerrada, al SIE Manresa / Catalunya Central