03-FEBRER-2021 DAE
/

La reforma de la Llei 5/2008 era imprescindible per a seguir garantint el dret de les dones a erradicar la violència masclista d’acord amb els temps actuals. La “nova” llei amplia els tipus i àmbits de violència, garanteix els drets dels infants i adolescents a ser atesos, equipara les dones trans, determina el només sí és sí com a consentiment sexual, i introdueix el concepte d’interseccionalitat, un dels pilars de la intervenció en els serveis especialitzats.

Segons Nati Veraguas Aguilera, codirectora de DAE, jurista i experta en la gestió de serveis d’intervenció en violències masclistes, la reforma de la llei era necessària per ampliar i reforçar els drets de les dones per a recuperar-se de les violències masclistes, així com dels serveis i les professional que les acompanyem.

La Llei de violència masclista incorpora amb la modificació la violència obstètrica, la violència digital, la vicària, en referència a qualsevol tipus de violència exercida contra els fills i filles amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare, i la de segon ordre, que és l’exercida contra l’entorn que ajuda i assisteix la víctima, com va acabar esdevenint en el cas de la Juana Rivas.

També s’afegeixen l’àmbit de la violència institucional, i el de la vida política i l’esfera pública de les dones. L’ús de la Síndrome d’Alineació Parental (SAP) passa a ser violència institucional.

Per a Nati Veraguas, el que és important ara és l'"efecte taca d'oli" del nou marc jurídic. És a dir, que els canvis conceptuals de la llei han de comportar un canvi en les maneres d’estar, de fer i de pensar la intervenció en violències masclistes. Ens implica a tothom, per a què no sigui una declaració de principis, sinó un garantia de drets.

La modificació de la Llei de Violència Masclista 5/2008 va ser aprovada el passat 18 de desembre pel Parlament de Catalunya, en la major part dels seus continguts per unanimitat.

Nati Veraguas va explicar el que implica per als serveis d’atenció a les dones durant la Webinar que avui ha realitzat l’Institut Català de les Dones (ICD), per YouTube, i que pots veure aquí: dae.cat/videos